Skip to content

Εχετε πέντε λεπτά;

12/07/2008

Τα ρολόγια regatta βοηθούν τον skipper να μη χάνει δευτερόλεπτο από τα πιο κρίσιμα λεπτά ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε ιστιοπλόος για να τα λατρέψετε.

Στον απ’ έξω μοιάζει παράλογο σε βαθμό εξαντλητικού μαζοχισμού, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: Ενας ιστιοπλοϊκός αγώνας μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες ώρες, αλλά να έχει ήδη κριθεί πέντε λεπτά πριν από την έναρξή του! Ή έξι λεπτά. Ή δέκα, όπως στον διασημότερο ιστιοπλοϊκό αγώνα, το America’s Cup. Σε κάθε regatta υπάρχει αυτό το ελάχιστο -και απίστευτα σημαντικό- χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη κόρνα του αφέτη, η οποία σηματοδοτεί ότι σε λίγο ξεκινάει η κούρσα και τα σκάφη πρέπει να ξεκινήσουν τους ελιγμούς τους για να πάρουν κατάλληλη θέση για εκκίνηση, μέχρι την τελευταία -5, 6, 10 λεπτά μετά- που επιτρέπει πια τη διέλευση από τη νοητή γραμμή της αφετηρίας. Βλέπετε, ένα ιστιοπλοϊκό δεν μπορεί να μείνει σταθερό και η εκκίνηση δεν μπορεί να μοιάζει μ’ εκείνη ενός αγώνα δρόμου στον στίβο. Κάποιοι θα είναι πιο κοντά στη νοητή γραμμή, κάποιοι θα την περάσουν με πιο μεγάλη ταχύτητα… Σε έναν αγώνα ο άνεμος μπορεί να φυσάει συνεχώς σταθερός και το σκάφος που θα ξεκινήσει με προβάδισμα από την αρχή να είναι αυτό που θα το διατηρήσει ώς το τέλος, αφού δεν θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες σε κάποιο από τα άλλα σκάφη να εκμεταλλευτεί εξυπνότερα τον καιρό. Κοινώς, όλα τα μέλη του πληρώματος πρέπει για πέντε λεπτά όχι μόνο να δουλεύουν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, αλλά και να έχουν το νου τους στο… καλοκουρδισμένο ρολόι τους, για να περάσουν την εκκίνηση στην σωστή στιγμή.
Τα ρολόγια regatta είναι στην ουσία χρονογράφοι που φέρουν μια πρόσθετη λειτουργία αντίστροφης μέτρησης, η οποία μετράει το χρόνο μέχρι την εκκίνηση. Αμέσως μετά το μηδενισμό της, τίθεται αυτόματα σε ισχύ ο χρονογράφος που μετράει τον αγώνα. Είναι βέβαια δημοφιλή σε όλους τους άνδρες -και όχι μόνο στον κόσμο της ιστιοπλοΐας- διότι όσες εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει regatta watch, έχουν φροντίσει να κατασκευάσουν ένα στιβαρό, ανθεκτικό, αδιάβροχο σε μεγάλα βάθη και με λιτό καντράν με σαφείς ενδείξεις (είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις το χρόνο, την ώρα που δουλεύεις στα πανιά ή τα σκοινιά) ρολόι, ένα σύμβολο κύρους και περιπετειώδους διάθεσης μαζί…

TAG Heuer Aquaracer Calibre S Regatta

Οταν η TAG Heuer παρουσίαζε προ τριετίας τον Calibre S, τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από το Regatta, άλλαζε τα δεδομένα στα μηχανικά χρονόμετρα. Και ο λόγος ήταν βέβαια ότι ήθελε να παρουσιάσει ένα ρολόι ιδανικό για αγώνες ιστιοπλοΐας, που να είναι ταυτόχρονα απλό και εύκολο στη χρήση. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι δύο ημισέληνοι στο 4.30 και στο 7.30 που αλλάζουν «χρήσεις» αναλόγως της λειτουργίας του ρολογιού. Στη λειτουργία ώρας η δεξιά ημισέληνος, σε συνδυασμό με το κάτω κομμάτι της αριστερής, δείχνει την ημερομηνία. Στη λειτουργία χρονομέτρου, μετράει τα δέκατα του δευτερολέπτου. Στη λειτουργία regatta, οι δείκτες του ρολογιού μετρούν αντίστροφα από το 10 (ή το 6, ή το 5) για τα λεπτά πριν την εκκίνηση και, με το που φτάσουν στο 0, το ρολόι περνάει αυτόματα στη λειτουργία χρονομέτρου και ξεκινάει την καταμέτρηση της κούρσας. Η 41 χιλιοστών κάσα του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, το μπρασελέ διαθέτει και επέκταση για να φοριέται πάνω από τη στολή των αγώνων, ενώ το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 300 μ.

Τιμή: 2.213 €. Βήχος Ωρολόγια, Εθν. Αντιστάσεως 103, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210-67.53.701

Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master II

Ο διάδοχος του πρώτου Yacht-Master ήλθε με εντυπωσιακές νέες λειτουργίες, η απουσία των οποίων στο αρχικό μοντέλο δεν πολυδικαιολογούσε το… όνομά του. Από πέρυσι, όμως, που παρουσιάστηκε το δεύτερο μοντέλο της σειράς, ο κάτοχός του μπορεί να νιώθει πια κανονικός Yacht Master, αφού ο μηχανισμός τού επιτρέπει να ρυθμίσει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκκίνηση μιας regatta (και μάλιστα να «αποθηκεύσει» τη ρύθμισή του, αφού αμέσως μετά τον μηδενισμό του, ο δείκτης επιστρέφει στο προκαθορισμένο λεπτό, κάτι που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό για ένα μηχανικό ρολόι). Διαθέσιμο σε χρυσό ή λευκό χρυσό, με λευκό καντράν και μπλε στεφάνη με ευδιάκριτα τα λεπτά της αντίστροφης μέτρησης, το Yacht-Master II έρχεται σε σχετικά τσουχτερή τιμή, με τη λογική ότι «όποιος μπορεί να επενδύσει σε ένα yacht, μπορεί να επενδύσει και σ’ ένα Yacht-Master II».

Τιμή: 26.100 €. Rolex Hellas, Πλ. Κολοκοτρώνη 1, τηλ.: 210-32.22.188

Seiko Velatura Yachting Timer

Μπορεί τα ρολόγια της Seiko να παίρνουν ζωή από έναν μηχανισμό quartz, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πίσω από τις πανέμορφες κάσες τους δεν κρύβεται υψηλή τεχνολογία. Οι μηχανισμοί Kinetic, για παράδειγμα, που φορτίζουν την μπαταρία του ρολογιού με την κίνηση του χεριού, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα. Ενας τέτοιος κινεί και το Yachting Timer, που παρουσιάστηκε πέρυσι για να καλύψει τις ανάγκες των ιστιοπλόων για ένα ελκυστικό, αλλά και προσιτό στην τιμή ρολόι. Στις προκαθορισμένες λειτουργίες του θα βρει κανείς αντίστροφη χρονομέτρηση για regatta 10, 6 και 5 λεπτών, ελεύθερη αντίστροφη χρονομέτρηση έως και 15 λεπτών, χρονόμετρο, ξυπνητήρι, δεύτερη ένδειξη ώρας. H κάσα του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 100 μ.

Τιμή: 670 €. Χρονώρα – Π. Καλλιγέρης, Πανεπιστημίου 56, τηλ.: 210-38.47.211

Breitling Chrono Avenger M1

Τι δουλειά έχει ένα «αεροπορικό» ρολόι ανάμεσα στα ιστιοπλοϊκά; Είναι που η Breitling έχει προσδώσει στο συγκεκριμένο μοντέλο αρκετά «θαλασσινά» χαρακτηριστικά, ώστε να το κάνει ιδανικό όχι μόνο για skippers, αλλά και για δύτες. Αδιάβροχος στα 1.000 μ., είναι ο μόνος χρονογράφος που μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοιο βάθος, χάρη στην ειδική τεχνολογία που επιτρέπει στο κουμπί να τον ενεργοποιήσει μαγνητικά, ώστε όλη η κίνηση να γίνεται εντός κάσας και να αποφεύγεται η οποιαδήποτε απ’ ευθείας επαφή μεταξύ μηχανισμού και κουμπιού! O μηχανισμός του είναι quartz, η κάσα του έχει διάμετρο 44 χιλιοστά και το υλικό κατασκευής της είναι το τιτάνιο και η έκδοση «Yachting» με προκαθορισμένη αντίστροφη μέτρηση από τα 5 ή τα 10 λεπτά, έρχεται είτε με λευκό καντράν και λουράκι Diver Pro, είτε με μαύρο καντράν και μπρασελέ από τιτάνιο.

Τιμή: 3.120 € (με μπρασελέ), 2.590 € (με λουράκι). Χρονοελλάς, Ζαλοκώστα 9, τηλ.: 210-36.38.286

Panerai Luminor 1950 Regatta Rattrapante

To Panerai Classic Yacht Challenge είναι ο ετήσιος αγώνας όπου συμμετέχουν υπέροχα παλιά σκαριά, που μοιάζουν βγαλμένα από συναρπασ-τικές ναυτικές ιστορίες περασμένων αιώνων. Το Luminor 1950 Regatta Rattrapante, από την άλλη, είναι αδιαπραγμάτευτα λιτό και μοντέρνο. Αποτελεί τη special edition του 2008 της Panerai για τον αγώνα του οποίου η ιταλική εταιρεία είναι ο μεγάλος χορηγός. Και γι’ αυτό τα πέντε πρώτα λεπτά του χρονομέτρου -τόσα δίνει ο αφέτης στη διάθεση των σκαφών, μέχρι να εκκινήσει η κούρσα- είναι χρωματισμένα γαλάζια, όπως και ο δείκτης των δευτερολέπτων. Κυκλοφόρησε σε μόλις 500 κομμάτια, διαθέτει κάσα 44 χιλιοστών από ατσάλι, ανάγλυφο στο πίσω μέρος το λογότυπο του αγώνα, λουράκι από καουτσούκ με ατσάλινο κούμπωμα και κινείται από τον μηχανισμό OP XXVI που του επιτρέπει αυτονομία 46 ωρών.

Ora Kessaris, Πανεπιστημίου 5, τηλ.: 210-37.11.020

(Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό GK, τον Ιούλιο του 2008)
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: