Skip to content

Στο διηνεκές

29/05/2009

Τα ρολόγια με perpetual calendar υπολογίζουν σωστά τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια για πάντα.

Ο χρόνος είναι κάτι εντελώς μετρήσιμο και υπολογισμένο στο διηνεκές, ένα μέγεθος απλό – ακόμη κι όταν αγγίζει το άπειρον: aκόμη κι αν οι δείκτες ενός ρολογιού δεν αντέξουν το συναγωνισμό μαζί του και «πεθάνουν» από γηρατειά, κάποιου άλλου θα συνεχίσουν τη μέτρησή του. Με την ίδια, 360 μοιρών περιστροφή, του πιο μεγάλου κάθε λεπτό, του μεσαίου κάθε ώρα, του μικρούλη δύο φορές τη μέρα.
Απογοητευμένος, προφανώς, από αυτή την τόσο απλή σχέση με τους μετρητές του, ο χρόνος σκέφτηκε να βρει έναν τρόπο να τους παιδέψει λίγο. 60 τα δευτερόλεπτα, 60 τα λεπτά, 12 οι ώρες, σημάδια και σημαδάκια πάνω στα καντράν των ρολογιών, να δω τι θα κάνετε με τις μέρες, τους είπε. 30 τους μισούς μήνες, 31 τους άλλους, 28 ή 29 μια στο τόσο -τι μπέρδεμα! Οι ωρολογοποιοί έξυσαν για λίγο το κεφάλι τους στο σημείο της καραφλίτσας, έβγαλαν και καθάρισαν τα μυωπικά γυαλιά τους και στρώθηκαν στη συνέχεια στη δουλειά. Σιγά που δεν θα κατάφερναν να μετρήσουν και  την ημερομηνία στον αιώνα τον άπαντα!
H Patek Philippe πατένταρε ένα  μηχανισμό perpetual calendar το 1889. Το 1925 η ίδια εταιρεία πήρε έναν τέτοιο μηχανισμό για ρολόι τσέπης, τον προσάρμοσε αναλόγως και παρέδωσε το πρώτο perpetual calendar ρολόι χειρός. Η παράδοση συνεχίζεται από τις υψηλές ωρολογοποιίες μέχρι σήμερα. Ενα τέτοιο ρολόι θα χρειαστεί ρύθμιση το έτος 2100, το 2200, το 2300, αλλά όχι και το 2400, ενώ κάποια μοντέλα δείχνουν μέχρι και την ανατολή και την δύση του ηλίου!

Vacheron Constantin Traditionnelle Chronograph Perpetual Calendar

Πριν από δύο μήνες κάναμε μια σύντομη αναφορά από τούτο εδώ το δισέλιδο στα πιο σημαντικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Salon International de la Haute Horlogerie της Γενεύης. Τώρα ήλθε η ώρα να αναλύσουμε λίγο περισσότερο ένα από αυτά: το ένα από τα πέντε νέα ρολόγια της εξαιρετικά κομψής σειράς Patrimony της Vacheron Constantin είναι ένας χρονογράφος με perpetual calendar. Ο μηχανισμός 1141 QP του ελβετικού οίκου, κουρδιστός, διαμέτρου 27 χιλιοστών και εξαιρετικά λεπτός, μόλις 7,4 χιλιοστά, με power reserve 48 ωρών, φιλοξενείται μέσα σε μια κάσα 43 χιλιοστών, από ροζ χρυσό και ανοικτό πίσω μέρος για να μπορεί να τον χαζεύει ο περήφανος ιδιοκτήτης του. Στο καντράν, από επάργυρη οπαλίνα, θα διαβάσει τα δευτερόλεπτα στο 9, τα λεπτά του χρονογράφου στο 3 και την ημερομηνία, αλλά και τις φάσεις της Σελήνης στο 6, ενώ μικρά παράθυρα στο 12 δηλώνουν ημέρα και μήνα κι ένα ακόμη πιο μικρό άνοιγμα ανάμεσα στο 1 και το 2 δηλώνει τα δίσεκτα χρόνια. Πρόκειται για ένα ρολόι που πραγματικά σε συγκλονίζει με την απλότητά του στην όψη και την πολυπλοκότητα στην καρδιά του, ένα από αυτά τα μοντέλα που άμα τη εμφανίσει τους μπαίνουν αυτόματα στο στόχαστρο των πιο επιμελών συλλεκτών…
Σ. Παλατζιάν: Λυκαβηττού 17, τηλ.: 210-36.13.525

Patek Philippe 5970P

Αυτή είναι η τρίτη γενιά των παραδοσιακών χρονογράφων της Patek Philippe που διαθέτουν και διαρκές ημερολόγιο. Πριν από πέντε χρόνια είχε μεγαλώσει η κάσα του ιστορικού αυτού ρολογιού, ώστε να εναρμονιστεί με τις νέες τάσεις της ωρολογοποιίας. Φέτος, το μοντέλο αναβαθμίστηκε και αισθητικά, με μια εκδοχή σε πλατίνα και ένα μεταλλικό μαύρο καντράν που τόσο θυμίζει τα περίφημα μοντέλα της εταιρείας από τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Εκτός από τις ενδείξεις χρονογράφου και την ημερομηνία στο καντράν θα διαβάσει κανείς και τις φάσεις της Σελήνης. Αλλά και τα δίσεκτα χρόνια καθώς και το π.μ. / μ.μ. με δύο πολύ μικρούς δείκτες κάτω από εκείνους των λεπτών του χρονογράφου και των δευτερολέπτων στο 3 και στο 6 αντίστοιχα!
Oro Vildiridis: Βουκουρεστίου 14, τηλ.: 210-36.35.145

ΙWC Da Vinci Perpetual Calendar Kurt Klaus

Αν υπάρχει μία ωρολογοποιία που να έχει «κυνηγήσει» τα perpetual calendars όσο και η «μαμά» τους, η Patek Philippe, αυτή είναι η IWC. Oι γερμανόφωνοι Ελβετοί πόνταραν πολλά στον μηχανισμό που σχεδίασε πριν από είκοσι χρόνια ο Κουρτ Κλάους και ανταμείφθηκαν με την εμπορική επιτυχία του (πράγμα δύσκολο για την «ειδική» και ακριβή κατηγορία των perpetual calendars), γι’ αυτό και τον τιμούν δεόντως προσθέτοντας το όνομά του δίπλα στη νέα σειρά Da Vinci, που πια έχει σχήμα tonneau. Οι ήδη υπάρχουσες ειδικές εκδόσεις σε ροζ χρυσό και πλατίνα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αλλά η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα μία ακόμη σειρά σε ανοξείδωτο ατσάλι και τιμή 19.800 €.
Richemont Hellas: Δορυλαίου 10-12, τηλ.: 210-64.12.660

Breguet 5447 BR1E9V6

H Breguet δεν αρκέστηκε στο διηνεκές ημερολόγιο. Σε αυτό της το κομψοτέχνημα πρόσθεσε και minute repeater, δημιουργώντας ένα πραγματικά κλασικό κομμάτι υψηλότατης ωρολογοποιίας. Το minute repeater (ή répétition  minute) είναι ένα complication του μηχανισμού που ενεργοποιεί ένα σφυράκι, που με τη σειρά του χτυπάει ένα έλασμα που περικλείει την κάσα, προκαλώντας έναν ήχο, κάθε ώρα, κάθε τέταρτο, ή κάθε λεπτό, αναλόγως του τι θα επιλέξει ο ευτυχής κάτοχος του ρολογιού. Στο πανέμορφο guilloché καντράν του ρολογιού βρίσκουμε τις ημέρες που παρουσιάζονται με rétrograde δείκτη στο 10-11, φάσεις Σελήνης στο 1-2, δίσεκτα έτη στο 8, ημέρα στο 4 και ημερομηνία στο 9.
Τιμή:  226.200 €. The Swatch Group, Μαντζαγριωτάκη 3, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.65.656.

Jaeger-LeCoultre Master 8 days

Ο μηχανισμός, κουρδιστός και αυτός, του Master 8 days είναι ο μοναδικός στο είδος του που προσφέρει power reserve 8 ολόκληρων ημερών. Το πόσες μέρες υπολείπονται μέχρι να ξεκουρδιστεί τελείως το ρόλοι σας, μπορείτε να το διαβάσετε στο 11. Από εκεί και πέρα, στο κομψό του καντράν φιλοξενούνται όλες οι συνήθεις ενδείξεις του perpetual calendar: Ημερομηνία στο 3, ημέρα και φάσεις Σελήνης στο 9, ημέρα εβδομάδας στο 9, δείκτης π.μ./μ.μ. στο 1, κι ένα μικρό παραθυράκι για το έτος στο 8. Το πάχος του μηχανισμού είναι μόλις 6,6 χιλιοστών, επιτρέποντας στην ελβετική ωρολογοποιία να σχεδιάσει ένα πραγματικά λεπτό και κομψό ρολόι με κάσα από ροζ χρυσό.
Τιμή: 15.700 €. Richemont Hellas: Δορυλαίου 10-12, τηλ.: 210-64.12.660

Glashütte Senator Perpetual Calendar

Η μοναδική εκτός Ελβετίας ωρολογοποιία που τολμάει συστηματικά να αναμετράται με το θηρίο που λέγεται γρηγοριανό ημερολόγιο είναι η γερμανική Glashütte Original. H σειρά της Senator είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη εμπορικά οικογένεια αξιόπιστων και στιβαρών ανδρικών ρολογιών και το perpetual calendar της είναι μια έξοχη εναλλακτική επιλογή για τους λάτρεις της υψηλής ωρολογοποιίας. Πρόσφατα η γερμανική εταιρεία παρουσίασε μια νέα, ειδική έκδοση του μοντέλου, τη Navigator, στην ουσία ένα pilot’s watch με ενσωματωμένες τις ενδείξεις του διηνεκούς ημερολογίου: Μήνας στο 2, ημερομηνία στο 4, φάσεις Σελήνης στο 8, ημέρα στο 10 και δίσεκτα έτη στο 12.
Tιμή: 30.100 € (πλατίνα), 15.300 και 16.250 € (ανοξείδωτο ατσάλι), 22.200 € (ροζ χρυσός), 22.200 € (ειδική έκδοση Navigator) The Swatch Group: Μαντζαγριωτάκη 3, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.65.656
(Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό GK, το Μάιο του 2009)
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: