Skip to content

Windsurfing: Τα μαθήματα και ο εξοπλισμός

12/07/2010

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το πιο σημαντικό πρόβλημα για κάποιον που δεν έχει ιδέα πώς να κάνει windsurfing είναι το πού θα πάει για να μάθει. Ολες οι σχολές προσφέρουν πακέτο μαθημάτων (συνήθως δέκα ωριαία στο σύνολο, για περίπου 200 – 350 ευρώ σε γκρουπ των 3 – 4 μαθητών), αλλά σπάνια οι μαθητές κερδίζουν όντως τόσες γνώσεις όσες υπολόγιζαν όταν αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Οι περισσότεροι δάσκαλοι δίνουν μερικές οδηγίες στην αρχή κι έπειτα κάθονται και χαζεύουν τους αρχάριους από την παραλία να θαλασσοδέρνονται. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο συχνό το καλοκαίρι, όταν στα δημοφιλή νησιά, δεκάδες αρχάριοι συνωστίζονται για μία ώρα μαθήματος με έναν δάσκαλο που έχει ξυπνήσει από τις 8 το πρωί και βρίσκεται καταταλαιπωρημένος κάτω από τον ήλιο για πάνω από δέκα ώρες, προσπαθώντας να διδάξει τα ίδια και τα ίδια σε όλων των ειδών και των ηλικιών μαθητές.

Τι μάθημα χρειάζεστε

Μόνο αν στο τέλος του μαθήματος είστε σίγουροι ότι έχετε μάθει κάτι καινούργιο, τα χρήματά σας πήγαν στη σωστή κατεύθυνση. Η καλύτερη λύση είναι να πειραματιστείτε με πολλούς δασκάλους και σχολές. Το κακό με αυτήν τη λύση είναι ότι δύσκολα θα μπορείτε να την ακολουθήσετε το καλοκαίρι, αφού στην παραλία σας σπάνια θα βρείτε πάνω από μία σχολή και αυτή ακόμη θα έχει τόσες κρατήσεις στο πρόγραμμα των δασκάλων, που δύσκολα θα μπορείτε να κάνετε επιλογές. Συνεπώς, καλό είναι να αρχίσετε την άνοιξη πριν από τις διακοπές ή το φθινόπωρο και να συνεχίσετε και όλο το χειμώνα.

Τι θα μάθετε

Ηδη στο τέλος του πρώτου μαθήματος θα πρέπει να έχετε μάθει να ισορροπείτε στη σανίδα, να σηκώνετε το πανί, να μαζεύετε τον άνεμο μέσα του, να κάνετε μερικά μέτρα πορεία και στη συνέχεια να στρίβετε (με το «τακ», την εύκολη από τις δύο στροφές του windsurfing – η άλλη είναι η μπότζα) και να επιστρέφετε στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσατε. Δεν είναι «βουνό» όλα αυτά, γιατί τα μαθήματα γίνονται με ειδικά εκπαιδευτικά σκάφη, με πολύ μεγάλο όγκο (200 λίτρα) και πολύ μικρά και ελαφριά πανιά. Υστερα από 3 – 4 μαθήματα θα έχετε μάθει και την απλή μπότζα, θα έχετε «κατεβεί» λίτρα, θα μάθετε πώς να ξεκινάτε από την παραλία (και όχι σκαρφαλώνοντας πάνω στο σκάφος). Αν κάνετε μάθημα κάθε δύο μέρες, στο τέλος του μήνα θα μπορείτε πια να κάνετε «water start» (εκκίνηση μέσα από το νερό) και να «πλανάρετε» (πλανάρισμα είναι η κίνηση της σανίδας  πάνω από το νερό με ελάχιστη επαφή με αυτό). Βέβαια, ποιος έχει πολυτέλεια για ολόκληρο μήνα διακοπών στις μέρες μας και τόσα χρήματα ώστε να κάνει μάθημα κάθε μέρα; Το επόμενο καλοκαίρι, λοιπόν, η συνέχεια…

Πού θα μάθετε

● Η Αντωνία Φρέι, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο wave και το freestyle και 15η στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο άθλημα της ιστιοσανίδας, έχει στήσει εδώ και λίγους μήνες μια «κινητή» σχολή, την Tony Frey Windsurfing Academy. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνετε το μάθημά σας εγκλωβισμένοι σε μία παραλία με τον καιρό που θα σας τύχει εκεί, αλλά θα πηγαίνετε στην ιδανική για σας , αναλόγως του αέρα που φυσάει τη συγκεκριμένη ημέρα και του επιπέδου σας. Επιπλέον, η Αντωνία θα σας ακολουθεί παντού με τη δική της σανίδα, μη σταματώντας ούτε λεπτό να διορθώνει τα λάθη σας. Θα τη βρείτε στο 6944-666.923 και στο www.tonyfrey.gr ● Στο Yabanaki στη Βάρκιζα, ο Παύλος Χειλαδάκης εγκαινίασε πρόσφατα μια νέα σχολή, το YaSurfaki (www.yasurfaki.gr και 6983-609.573), όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά όσον αφορά τα μαθήματα σε αρχαρίους. Ο Παύλος ακολουθεί τους μαθητές του πάντα μέσα στη θάλασσα με το φουσκωτό, τους χωρίζει σε γκρουπ των τεσσάρων, αναλόγως των ικανοτήτων τους, και υπόσχεται στο τέλος του πρώτου πακέτου μαθημάτων (τα 10 κοστίζουν 250 ευρώ και συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στην παραλία) να κατέχουν τα βασικά μυστικά του σπορ. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε και ιδιαίτερο μάθημα. Η σχολή θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. ● Οι περισσότεροι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι της χώρας προσφέρουν και μαθήματα windsurfing. Πλήρη κατάλογο με διευθύνσεις και τηλέφωνα θα βρείτε στις σελίδες 78-79. Και με τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους, πάντως, ισχύει αυτό που γράφαμε πιο πάνω για τις μικρές σχολές. Πολλοί δάσκαλοι θα σας «παρατήσουν» μόνους στο νερό. Συνεπώς, πριν γραφτείτε μέλος, δοκιμάστε ή παρατηρήστε πώς κάνουν μάθημα. ● Σε όλους τους σερφότοπους της Ελλάδας θα βρείτε surf shops για ενοικίαση εξοπλισμού, τα οποία σχεδόν πάντα διαθέτουν και έμπειρους δασκάλους. Συνήθως αυτά στα οποία καταφτάνουν ξένοι τουρίστες με κλεισμένο πακέτο από κάποιο πρακτορείο του εξωτερικού, έχουν και τους καλύτερους εκπαιδευτές.
25 ΑΚΟΜΗ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Πάρος: SurfClub – Σάντα Μαρία (τηλ.: 22840-52.491-3, aquatic@otenet.gr), Paros Surf Club – Νέα Χρυσή Ακτή (τηλ.: 22840-41.778, www.parosurf.gr), Sunwind – Χρυσή Ακτή (τηλ.: 22840-42.900, www.sunwind.gr), Punda Surf Club – Πούντα (τηλ.: 6977-003.855), Force Seven Fanatic Centre – Χρυσή Ακτή (τηλ.: 22840-41.789).
Νάξος: Naxos Surf Club – Λαγκούνα (τηλ.: 22850-29.170, www.naxos-surf.com), Mikri Vigla Watersports – Μικρή Βίγλα (τηλ.: 22850-75.357, www.naxos-windsurf.com).
Μύκονος: Pezi Huber – Καλαφάτης (www.pezi-huber.com).
Ιος: Ios Sports – Μυλοπότας (τηλ.: 22860-91.622, www.ios-sports.gr), Yialos Watersports – Γιαλός (τηλ.: 22860-92.463, www.yialoswatersports.com).
Κάρπαθος: Club Mistral – Αφιάρτης (www.windsurfing-karpathos.com).
Λήμνος: Surf Club Keros – Κέρος (τηλ.: 6944-156.679, www.surfclubkeros.gr).
Σητεία: Freak Surf (www.freak-surf.com).
Κως: Big Blue – Ψαλίδι (τηλ.: 22420-27.625, www.bigblue-surfcenter.gr).
Λέρος: Pray For Wind – Αλίντες (www.pray-forwind.com).
Ρόδος: Rhodes Windsurfing Acedemy – Ιαλυσός (τηλ.: 22410-96.380, www.rwa.gr), Prasonisi Center – Πρασονήσι (τηλ.: 22440-91.044, www.prasonisicenter.com).
Λευκάδα: Club Vassiliki – Βασιλική (τηλ.: 26450-31.588), Active Shop – Βασιλική (τηλ.: 26450-31.600, www.activeshop.gr).
Αττική: Αίολος – Λούτσα (τηλ.: 22940-26.326, www.aiolosclub.gr), Κούρος – Ανάβυσσος (www.kouros-club.gr), Καράβι – Σχινιάς (τηλ.: 22940-55.950, www.karavi.gr), Μωραΐτης – Σχινιάς (τηλ.: 22940-55.965, www.moraitis-sports.gr), Νησάκια – Λούτσα (www.nissakia.gr), Ricci di Mare – Λούτσα (τηλ.: 22940-29.138, www.riccidimaresurfclub.gr).


Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αν υπολογίσετε ότι για τον βασικό εξοπλισμό, ακόμη και με μεταχειρισμένα τα βασικά κομμάτια, θα χρειαστείτε γύρω στα 1.200 ευρώ, θα καταλάβετε πως είναι προτιμότερο να νοικιάσετε. Ειδικά αν έχετε σκοπό να κάνετε windsurfing μόνο το καλοκαίρι. Για δύο εβδομάδες, θα σας κοστίσει περίπου 250 ευρώ. Και θα έχετε το πλεονέκτημα ότι θα μπορείτε να αλλάζετε σκάφος και πανιά, αναλόγως του καιρού. Αν βέβαια έχετε σκοπό να συνεχίσετε και το χειμώνα ή δεν θέλετε να είστε εγκλωβισμένος σε μία μόνο παραλία (αυτήν του ενοικιαστή σας), μπορείτε να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς δικού σας εξοπλισμού. Το σκάφος διατηρεί υψηλή τιμή μεταπώλησης για 3 – 4 χρόνια (αν και στο τέλος του πρώτου χάνει αμέσως το 50% της αξίας του), οπότε, όταν με το καλό θα θελήσετε να «κατεβάσετε λίτρα» (θα έχετε μάθει, δηλαδή, τόσο καλά που θα μπορείτε να μανουβράρετε πια ένα πιο μικρό και άρα πιο γρήγορο και ευέλικτο σκάφος), θα αποσβέσετε αρκετό από το κόστος του καινούργιου σας πουλώντας το παλιό. Τα πανιά καλό είναι να μην τα κρατάτε πάνω από δύο χρόνια, γιατί τα χαλαρώνει το αλάτι και ο ήλιος, ενώ για τα υπόλοιπα κομμάτια του εξοπλισμού θα σας οδηγήσει σε αποφάσεις η φθορά τους, αλλά έτσι κι αλλιώς το μεγάλο κόστος είναι το σκάφος και τα πανιά.

Το σκάφος

Κοστίζει από 700 μέχρι 1.500 ευρώ το καινούργιο και περίπου 350 με 400 ευρώ το μεταχειρισμένο ενός έτους, αν το πάρετε από κάποια σχολή, ή λίγο παραπάνω αν το πάρετε από ιδιώτη σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα πανιά

Υπολογίστε περίπου 200 ευρώ για το κάθε πανί, αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερα από ένα, γιατί σε μέρες με λιγότερο αέρα θα πρέπει να βάζετε μεγαλύτερο πανί και σε μέρες με πολύ αέρα, μικρότερο. Μια καλή λύση είναι να πάρετε ένα μόνο πανί, περίπου στα 5,5 μέτρα, που θα σας καλύψει σε ευρεία γκάμα ανέμων, αλλά η ιδανική λύση -αν δεν έχετε μεγάλο budget- είναι να πάρετε 2 – 3 μεταχειρισμένα πανιά από τα 4 ώς τα 7 μέτρα.

Το άλμπουρο

Καλό είναι να επενδύσετε στο άλμπουρό σας -το κατάρτι, με άλλα λόγια- και να αγοράσετε κάποιο πολύ ελαφρύ, διότι βοηθάει εξαιρετικά στην όλη ισορροπία του σκάφους. Υπολογίστε, λοιπόν, άλλα 150 ευρώ εκεί – ή το διπλάσιο, αν χρειαστείτε δύο άλμπουρα, καθώς τα διαφορετικά μεγέθη πανιών σημαίνουν και διαφορετικά κατάρτια.

Η μάτσα

Η μάτσα είναι το τιμόνι σας και ίσως το κομμάτι του εξοπλισμού που φθείρεται πιο εύκολα εάν δεν είστε προσεκτικοί. Οταν θα μάθετε windsurfing, δεν θα κρατάτε τη μάτσα με τα χέρια σας, αλλά θα τα χρησιμοποιείτε μόνο για να την κατευθύνετε, αφού θα κρέμεστε επάνω της με όλο σας το σώμα, χάρη στα «κρεμαστικά» (δύο ελαστικά λουριά στις δύο πλευρές της μάτσας) και στο «γάντζο» (μια ζώνη που φοράτε στη μέση κι έχει ένα γαντζάκι μπροστά για να πιάνεται στα κρεμαστικά). Συνολικά πρέπει να υπολογίσετε άλλα 300 ευρώ εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: | Windsurfing με το μελτέμι |

(Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό GK, τον Ιούλιο του 2010)
7 Comments leave one →
 1. virnoulos permalink
  22/08/2011 01:14

  πρέπει να επισημένουμε στους φίλους του windsurf και κυρίως στους αρχάριους να μην πλησιάσουν για κανένα λόγο την σχολή του Paul Hofmann. Ο ίδιος βαριέται να κάνει μάθημα, θεωρεί οποιονδήποτε άλλο δάσκαλο από τον οποίο μπορεί να έχει περάσει ο μαθητής κακό και σου ξανακάνει στην ουσία ό,τι έχεις κάνει απλά και μόνο για να λέει οτι το έχει διδάξει αυτός. Φυσικά η τιμή για το μάθημα του είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ….και αν συνυπολογίσει κανείς και την ποιότητα του μαθήματος καταντάει γελοία!

  • dora permalink
   02/09/2012 13:16

   εχεις κατα νου καποιο δασκαλο να προτεινεις σε περιοχες Μακρη,Αρτεμιδα? σε φυσιολογικες τιμες?ο μονος που μου ειχαν προτεινει ηταν Paul και μετα το σχολιο σου τον… αποκλειω!

   • Homo Ludens permalink*
    02/09/2012 19:34

    Δεν έγραψα εγώ το σχόλιο για τον Πωλ, αλλά κάποιος αναγνώστης του blog. Στη Λούτσα το χειμώνα κάνει μαθήματα και η Τόνι,

 2. Homo Ludens permalink*
  02/09/2012 19:31

  @dora, δεν έγραψα εγώ το σχόλιο για τον Πωλ, αλλά κάποιος αναγνώστης του blog. Στη Λούτσα το χειμώνα κάνει μαθήματα η Τόνι, συνεπώς μπορείς να τη βρεις μέσω του site της και να οργανωθείτε.

 3. 20/10/2012 19:42

  ΚΑλησπέρα,

  Ο Πώλ και Η τόνι έχουν τη φήμη απο τους καλύτερους δασκάλους που υπάρχουν. Ειδικά απο τον Πωλ έμαθα σερφ. Άψογος. Ο μόνος που δεν βαριόταν. Όποιον σερφίστα Αθηναίο να ρωτήσεις το 90% θα σου πεί ότι είναι καλός. Τιμές έχει πολύ καλές. Ηλίας Σδόγγος / Καρδίτσα

 4. silver surfer permalink
  26/03/2013 19:08

  Ένα μεγάλο ποσοστό όσων έμαθαν surf (και συνέχισαν να κάνουν πέρα από τα μαθήματα) στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχουν μάθει στον Paul.
  Το γεγονός ότι μπορεί να σε ξαναβάλει να κάνεις κάποια βασικά πράγματα έχει να κάνει με το τραγικό επίπεδο πολλών από τις σχολές που αναφέρθηκαν…
  Αν όχι ο καλύτερος είναι σίγουρα μέσα στους δύο-τρεις που ξεχωρίζουν…

 5. 07/04/2014 13:47

  Πολύ καλή σχολή στο νησί της κώ για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν και έχουν προγραματίσει τις διακοπές τους στα δωδεκάνησα. http://www.anemoswindsurf.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: