Skip to content

Μέρα με τη μέρα

30/11/2010

Ημερολόγιο των Μάγια

Ο χρόνος δεν είναι μόνο η ώρα. 24 ώρες κάνουν μία μέρα. Μία μέρα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Ενα νέο έτος βρίσκεται προ των πυλών. Κάθε ημέρα από τις τριακόσιες εξήντα πέντε του θα είναι ξεχωριστή. Κάθε μία θα είναι απαιτητική. Το 2011 προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολο. Κάθε ημέρα θα είναι όμως και μια προσδοκία. Μια ελπίδα για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου, ένα χαμόγελο επιβράβευσης για την εξαντλητική προσπάθεια. Αυτή η μία, η κάθε μία, η ξεχωριστή ημέρα, κυριαρχεί στις «Ωρολογίες» αυτού του μήνα. Γιατί στο guilloché, ή στο skeleton, ή στο γεμάτο ενδείξεις και μικροσκοπικά νουμεράκια καντράν ενός ρολογιού χειρός, η ημέρα δεν είναι ξεχωριστή. Είναι δύο μεγάλοι γύροι του πιο μικρού δείκτη. Είναι 24 στροφές του μεσαίου. Είναι 1.440 βόλτες του μεγαλύτερου απ’ όλους. Εκτός αν το ρολόι που επιλέξατε να φοράτε στον καρπό σας είναι λάτρης της ημέρας περισσότερο απ’ ό,τι της ώρας.

Για το ρολόγια με perpetual calendar έχουμε ξαναγράψει σ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Μηχανισμοί που μετρούν σωστά και στο διηνεκές την κάθε ημέρα, γνωρίζοντας πότε ο μήνας έχει 28, 29, 30 ή 31, πότε ο χρόνος είναι δίσεκτος. Μεγάλες στιγμές της ωρολογοποιίας. Τα ρολόγια με μηχανισμό annual calendar ή quantième annuel ρυθμίζονται μία φορά το χρόνο και γνωρίζουν πόσες ημέρες έχει ο κάθε μήνας. Οι φάσεις της Σελήνης είναι ένα ακόμη complication που έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της κάθε ημέρας. Ενας δίσκος με ζωγραφισμένα επάνω του φεγγάρια περιστρέφεται πίσω από το καντράν του ρολογιού και από ένα μικρό παραθυράκι σε σχήμα τόξου μπορούμε να δούμε πόσο γεμάτο θα είναι το φεγγάρι σήμερα…

Στο ερώτημα «τι τα χρειαζόμαστε όλα αυτά όταν έχουμε το Internet ή το smartphone μας;» αυτή η στήλη έχει απαντήσει στο παρελθόν. Οποιος κατάλαβε ότι στις παραπάνω γραμμές κειμένου μιλάμε για μια περαιτέρω χρηστικότητα του ρολογιού μας, μάλλον δεν είναι αναγνώστης μας. Οχι. Μιλήσαμε απλώς για κάποιες μικροσκοπικές, χειροποίητες μηχανές, που μετρούν θαύματα με ένα κούρδισμα. Πείτε μας φετιχιστές, εμείς θα επιμείνουμε ότι πρόκειται απλώς για μια ένδειξη  γούστου.

Glashütte Original Senator Diary

Η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει έναν μηχανισμό που όμοιό του δεν είχαμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Με τρεις κινήσεις  μπορείτε να ρυθμίσετε το Senator Diary σας, ώστε να σας ειδοποιήσει για κάποια σημαντική ημέρα που ξημερώνει μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνοι, πολλοί θα αποκηρύξουν τη χρηστικότητα του μοντέλου, όταν μπορεί να σε ειδοποιήσει το κινητό σου για όλα. Αλλά αυτό σε τίποτε δεν μειώνει τη δουλειά των ωρολογοποιών του Γκλασούτε που έφτιαξαν αυτόν τον μοναδικό μηχανισμό – κι όταν έλθουν τα γενέθλια της αγαπημένης σας, πιστέψτε με, προτιμάτε να σας το υπενθυμίσει ο μεταλλικός ήχος αυτού του ρολογιού, παρά ένα εκνευριστικό ring tone. Ο δείκτης στο 9 δείχνει την ημέρα και το παράθυρο στο 6 την ώρα που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι σας. Και φυσικά, τραβούν με τη μία το βλέμμα του λάτρη των ρολογιών επάνω τους.

Swatch Group: Μαντζαγριωτάκη 3, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.65.656

Patek Philippe Quantième Annuel 5205

Για την ελβετική ωρολογοποιία που κατασκεύασε το πρώτο ρολόι χειρός (ήταν γυναικείο και παρουσιάστηκε πριν καν μπούμε στον 20ό αιώνα – στα ανδρικά πρώτευσε η Cartier με το Santos το 1904) οι συστάσεις είναι περιττές. Το ίδιο περιττές είναι για τα Annual Calendars της, που σχεδόν κάθε χρόνο έρχονται με μια νέα προσθήκη στην οικογένειά τους. Το μοντέλο που παρoυσίασε η εταιρεία για το 2010 είναι ίσως ένα από τα πιο κομψά που μας έχει χαρίσει ποτέ. Η κάσα του είναι από λευκό χρυσό και το δύο τόνων καντράν  έρχεται σε δύο συνδυασμούς: είτε ασημένιο με γκρι, είτε μαύρο με σκούρο γκρι. Ημέρα, ημερομηνία και μήνας παρουσιάζονται σε τρία μικρά παράθυρα στο 10, το 12 και το 2, σχηματίζοντας μια αφιερωμένη στην ημέρα αψίδα στην κορυφή του ρολογιού. Ο μηχανισμός του είναι αυτόματος και αδιάβροχος στα 30 μέτρα. Η κάσα του έχει διάμετρο 40 χιλιοστά.

Patek Philippe: http://www.patek.com

Zenith Chronomaster Open El Primero Grande Date, Moon & Sunphase

Μα διαβάστε το όνομα του ρολογιού! Τα λέει όλα: Το Open El Primero σημαίνει ότι κινείται από τον περίφημο χρονογράφο El Primero της Zenith, τον εξαιρετικά ακριβή μηχανισμό με τις 36.000 ταλαντώσεις την ώρα, και ότι το καντράν έχει άνοιγμα που επιτρέπει την όψη του. Το Grande Date αναφέρεται στην ένδειξη της ημερομηνίας, με τους δύο δίσκους που μετρούν τις ημέρες, ένας που γράφει από το 0 ώς το 3 κι ένας από το 0 ώς το 9. Το Moon και το Sunphase δηλώνουν τις φάσεις Σελήνης και Ηλίου που βλέπετε στο 6.

Μωρτάζ: Συγγρού 155, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210-93.19.660

Jaeger-LeCoultre Duomètre a Quantième Lunaire

Ενα από τα πιο πολύπλοκα και εντυπωσιακά ρολόγια που παρουσίασε φέτος ο ελβετικός οίκος, του οποίου τα επιτεύγματα σας παρουσιάζουμε κάθε τόσο από αυτήν εδώ τη στήλη, κινείται από τον Calibre 381 που διαθέτει δύο barillets, ένα για την ώρα κι ένα για τις φάσεις της Σελήνης και το ημερολόγιο. Αντίστοιχα, στο καντράν του βλέπουμε επάνω αριστερά τις φάσεις της Σελήνης και την ημερομηνία κι ακριβώς από κάτω το power reserve για το πρώτο barillet, και επάνω δεξιά την ώρα και τα λεπτά κι από κάτω το αντίστοιχο barillet. Στο 6 υπάρχη ένδειξη jumping seconds. Η Jaeger-LeCoultre κατάφερε πάλι να μας παρουσιάσει μια σπουδαία στιγμή της ωρολογοποιίας!

Richemont Hellas: Δορυλαίου 10-12, τηλ.: 210-64.12.660

 

(Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό GK, τον Δεκέμβριο του 2010)
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: