Skip to content

Ρολόι για πάντα

30/11/2010
tags:

H τέχνη του δωρίζειν…

Χαρίζοντας ένα ρολόι

Αν θέλετε να κάνετε δώρο ένα ρολόι, οφείλετε να δώσετε στην τελική επιλογή σας την ίδια προσοχή που θα δώσει και ο παραλήπτης σ’ αυτό που θα του χαρίσετε. Το ρολόι δεν είναι ένα εύκολο δώρο. Μπορεί να είναι εντυπωσιακό και να «κερδίζει» τον άλλον με την πρώτη ματιά, αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε να δωρίζετε κάτι τέτοιο απλώς για να κλέψετε τις εντυπώσεις. Το ρολόι συμβολίζει ένα δεσμό πιο σταθερό, πιο στενό, ένα δεσμό που θα κρατήσει για πάντα. Γι’ αυτό πρέπει να παρατηρήσετε τον παραλήπτη και να του δωρίσετε κάτι που θα χαρακτηρίζει και εσάς, αλλά σίγουρα κι εκείνον.

Από πατέρα σε γιο

Αν ο παραλήπτης είναι ο γιος σας -και αυτό είναι το πρώτο του «καλό» ρολόι-, επενδύστε σε μια διαχρονική φίρμα και σε ένα μοντέλο που δεν είναι για όλες τις ώρες. Δημιουργήστε του την ανάγκη να βρίσκει τις κατάλληλες αφορμές για να το φοράει. Γιατί, κάθε φορά που θα το βγάζει από το συρτάρι του, θα θυμάται εσάς, τον πατέρα του. Ας μην είναι ένας σπορ χρονογράφος για καθημερινή χρήση, λοιπόν, ούτε κάποιο εξεζητημένο, φαντεζί και υπερμέγεθες ρολόι που σήμερα είναι στη μόδα και αύριο όχι. Προτιμήστε ένα αμπιγέ, λεπτό, απλό ρολόι κάποιου μεγάλου οίκου, που θα στολίζει το χέρι του σε σημαντικές στιγμές, στην αλλαγή του χρόνου, στα γενέθλιά του, στην αποφοίτησή του… Ακόμη καλύτερα, αν διαθέτει κάποιο complication που θα τον μυήσει στα μυστικά της υψηλής ωρολογοποιίας (φάσεις Σελήνης, διηνεκές ημερολόγιο, GMT κ.λπ.). Κτίστε ένα μύθο γύρω από το δώρο σας και συνοδεύστε το με γνώση. Γνώση που θα του μεταλα-μπαδεύσετε. Αρα, προετοιμαστείτε καλά, μαθαίνοντας τα πάντα για το ρολόι που τελικά θα επιλέξετε, τον οίκο που το κατασκευάζει και το complication του.

Συλλογής συνέχεια

Δεν είναι ντροπή να συζητήσετε με έναν συλλέκτη ρολογιών από πριν το δώρο που ετοιμάζεστε να του κάνετε. Ή έστω να του ζητήσετε να σας μυήσει στη συλλογή του, ακόμη κι αν είναι προφανές ότι το κάνετε όχι από ενδιαφέρον για το χόμπι του, αλλά για να δείτε τι του λείπει, ώστε να το συμπληρώσετε. Στην αρχή θα απογοητευτείτε: Δεν του λείπει κάτι, αλλά του λείπουν και τα πάντα, ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, θα δείτε πως θα ενθουσιαστείτε κι εσείς ο ίδιος. Αν συλλέγει, για παράδειγμα, μοντέλα της ίδιας εταιρείας, θα μάθετε πώς εξελίσσεται μια ωρολογοποιία μέσα στο χρόνο. Αν συλλέγει ένα συγκεκριμένο complication, θα δείτε πώς η κάθε ωρολογοποιία προσπαθεί να ξεχωρίσει με τις ιδέες της. Αν συλλέγει κομμάτια από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο, θα ταξιδέψετε μαζί του πίσω στο χρόνο… Μη χαρίσετε, τέλος πάντων, ποτέ σε έναν συλλέκτη ή έναν λάτρη της ωρολογοποιίας κάτι που απλώς άρεσε σ’ εσάς. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θα άρεσε πιο πολύ σ’ εκείνον, ξεχωρίστε 4 ή 5 πιθανές δικές του επιλογές και διαλέξτε τελικά εκείνο το μοντέλο που εκφράζει και το δικό σας γούστο. Και πηγαίνετε σε έναν χαράκτη να γράψει μια αφιέρωση στο πίσω μέρος του…

Τα πιο δημοφιλή complications

Οτιδήποτε πέραν της ένδειξης της ώρας, των λεπτών και των δευτερολέπτων είναι ένας έξτρα μηχανισμός, μια προστιθέμενη αξία για ένα μηχανικό ρολόι. Ο χρονογράφος, για παράδειγμα, ή η ένδειξη της ημερομηνίας είναι δύο απλά complications. Αν θέλετε κάτι πιο προσεγμένο, υπάρχουν οι χρονογράφοι flyback, ιδιαίτερα δημοφιλείς στα pilot watches, όπου το δεύτερο πάτημα του κουμπιού στέλνει το δείκτη κατευθείαν στην αρχική του θέση και ενεργοποιεί μια νέα χρονομέτρηση. Οχι όπως ο κλασικός χρονογράφος, δηλαδή, που ακινητοποιεί το χρονόμετρο με το δεύτερο πάτημα και χρειάζεται ένα τρίτο για να επιστρέψει ο δείκτης στην αρχική του θέση. Στην ημερομηνία, υπάρχει πάντα η ένδειξη grande date με δύο παραθυράκια, που το ένα μετράει από το 0 ώς το 3 και το άλλο από το 0 ώς το 9, για να συντεθεί η σωστή ένδειξη της ημέρας του μήνα. Από κει και πέρα, ένα απλό, αλλά πολύ δημοφιλές complication είναι η ένδειξη δεύτερης ώρας, που στην πιο σύνθετη μορφή του γίνεται ένα απαιτητικό GMT που με το πάτημα ενός κουμπιού μετακινεί κατευθείαν και αστραπιαία τους δείκτες του ρολογιού στην ώρα της άλλης χώρας που επιθυμείτε να δείτε.

Οχι και τόσο απλές ορολογίες

Επιλέγοντας για δώρο ένα ρολόι, θα συναντήσετε δεκάδες ορολογίες, ειδικά αν πρόκειται για μηχανικό, τις οποίες δύσκολα θα καταλάβετε με την πρώτη. Μην πτοείσθε, η ωρολογοποιία είναι μια δύσκολη τέχνη, που χρειάζεται μύηση. Ιδού ένας πρώτος, γρήγορος οδηγός: Calibre είναι η γαλλική λέξη για το «μηχανισμό». Οι περισσότερες ελβετικές ωρολογοποιίες που κατασκευάζουν δικούς τους μηχανισμούς, τους ονομάζουν calibre ΑΑΧΧΧΧ, όπου ΑΑ είναι συνήθως τα αρχικά της εταιρείας και ΧΧΧΧ ένας διακριτικός αριθμός που ξεχωρίζει το μηχανισμό από τους υπόλοιπους. Quartz είναι ο ηλεκτρονικός μηχανισμός που κινείται με μπαταρία, ιδιαίτερα φθηνός και πιο ακριβής από τον μηχανικό, αλλά χωρίς τις προκλήσεις της ωρολογοποιίας. Quartz είναι τα περισσότερα ρολόγια που θα βρείτε σε τιμές κάτω των 1.000 ευρώ. Balancier είναι ένα όργανο που με τη συνεχή του ταλάντωση προσφέρει ισορροπία στα γρανάζια του ρολογιού. Το πιο βασικό γρανάζι είναι το Barillet, το οποίο φιλοξενεί το ελατήριο που δίνει την ενέργεια στο μηχανισμό να κινείται. Ανάμεσα στο Barillet και το Balancier υπάρχει η Αγκυρα, που σταθεροποιεί τη δύναμη που το πρώτο στέλνει στο δεύτερο. Τα ρουμπίνια χρησιμοποιούνται στα μηχανικά ρολόγια ως φυσικό λιπαντικό, είναι συνθετικά και, λόγω της μεγάλης τους σκληρότητας, χρησιμοποιούνται στα σημεία του μηχανισμού που τρίβο-νται μεταξύ τους, για να αποφευχθεί κάποια καταστροφή.

(Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό GK, τον Δεκέμβριο του 2010)

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: