Skip to content

Επί ξυρού ακμής (με high speed μικροκάμερες…)

26/06/2011
tags:


Έχω βρεθεί, λόγω δουλειάς, σε πολλά εντυπωσιακά εργοστάσια και εργαστήρια σπουδαίων τεχνιτών. Στη μονάδα παραγωγής της McLaren, στο Σάρεϊ, ξέχασα εντελώς τι σημαίνει “εργοστάσιο”. Το κτήριο ήταν σχεδιασμένο από τον σερ Νόρμαν Φόστερ, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και φωτεινά κτίσματα πού έχω βρεθεί ποτέ. Οι χώροι εργασίας ήταν πιο καθαροί κι από μικροβιολογικό εργαστήριο και κάθε μηχάνημα εκεί μέσα ήταν όχι απλώς τελευταίας τεχνολογίας, αλλά κάποιας νέας, την οποίαν δεν είχα καν ακουστά… Στα εργαστήρια των Ελβετών ωρολογοποιών στα όρη Γιούρα μυήθηκα στα μυστικά μιας τέχνης αιώνων που χρειάζεται μια ειδική mentalité για να ασκηθεί, μια κατάσταση του μυαλού που καταλαβαίνεις γιατί ευδοκιμεί τόσο στο μυστικιστικό τοπίο των γαλλοελβετικών συνόρων, μόλις βρεθείς εκεί. Στο σπίτι της οικογένειας Όλουφσεν έμαθα τι άλλο χρειάζεται εκτός από πολλή δουλειά και έμπνευση για να είσαι κορυφαίος σε αυτό που κάνεις, όπως είναι η Bang & Olufsen στις τηλεοράσεις και τα ηχητικά συστήματα. Στο εργοστάσιο της Playmobil στην Βαυαρία είδα από κοντά από τι φτιάχνονται τα παιδικά όνειρα και σ’ εκείνο της Morgan στο Μάλβερν του Γούστερσάιρ από τι φτιάχνονται τα αντικείμενα πόθου των ενηλίκων…

Μπαίνοντας, λοιπόν, στη μονάδα R&D της Gillette που βρίσκεται στο Ρέντινγκ, μιάμιση ώρα έξω απ’ το Λονδίνο, νόμιζα ότι τα είχα δει όλα πια και πως θα ήταν μάλλον δύσκολο να εντυπωσιασθώ από κάτι. Αλλά οι εκπλήξεις άρχισαν από νωρίς. Το πρώτο κιόλας εργαστήρι που επισκέφθηκα ήταν αυτό της παραγωγής 3D πρωτοτύπων για άμεση δοκιμή. Για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα έναν εκτυπωτή 3D, αυτό το μαγικό μηχάνημα που μπορεί να κατασκευάσει, τυπώνοντας το ένα layer επάνω στο άλλο, ένα ξυραφάκι μέσα σε μία μόνο ημέρα. Δηλαδή, οι σχεδιαστές της Gillette αποφασίζουν ότι χρειάζεται, ας πούμε, λίγο πιο πλατιά κεφαλή για να κάθονται επάνω οι λεπίδες, δίνουν την εντολή στην εκτυπωτή και το επόμενο πρωί κάποιος υπάλληλος της εταιρείας ξυρίζεται ήδη με το νέο, πιο πλατύ, ξυράφι και το συγκρίνει με αυτό της προηγούμενης ημέρας, για να δει αν τον βολεύει περισσότερο ή λιγότερο!

Από το πρώτο σκίτσο, στο CAD κι από εκεί στον εκτυπωτή 3D.

Ο κατάλογος των τεχνολογικών καινοτομιών που συνάντησα για πρώτη φορά στην πράξη στο Ρέντινγκ δεν έχει τελειωμό: High Speed Filming, δηλαδή κάμερα που τραβάει χίλια και βάλε frames ανά δευτερόλεπτο, ώστε να μπορεί μετά να αναπαραγάγει σε αργή κίνηση την πορεία του ξυραφιού την στιγμή που κόβει τις τρίχες. 3D ανάλυση της κίνησης, μέσω καμερών που στήνονται περιμετρικά του αντικειμένου και καταγράφουν και την παραμικρή πορεία του χεριού του άντρα που ξυρίζεται. Έλεγχος σε διάφορα σημεία της λεπίδας με τη χρήση μικροσκοπίου. Μικροκάμερες που ταξιδεύουν στο πρόσωπο και καταγράφουν το μοτίβο της κάθε τρίχας. Και πολλά ακόμη, εκ των οποίων κάποια κάπως επιστημονικά ομολογώ ότι δεν τα κατάλαβα τόσο ώστε να μπορώ να τα εξηγήσω εδώ. Κοινώς: πολλή τεχνολογία.

Κάμερες υψηλής ταχύτητας καταγράφουν την κίνηση του ξυραφιού πάνω στο πρόσωπο.

Και στην αρχή αναρωτιόμουν ακόμη κι εγώ “μα τόσος χαμός για ένα τόσο απλό πράγμα, όσο το ξυραφάκι;”. Μέχρι που θυμήθηκα πόσο μεγάλη διαφορά μου είχε κάνει η χρήση μιας μηχανής Gillette Mach III πριν καμμιά δεκαριά χρόνια (όταν ακόμη ξυριζόμουν…) σε σχέση με τα ξυραφάκια μιας χρήσης που έβαζα στο πρόσωπό μου μέχρι τότε. Η αίσθηση εκείνου του πρώτου “αλλιώτικου” ξυρίσματος που ξαναγύρισε στο μάγουλό μου σαν ανάμνηση, σε συνδυασμό με όλα τα θαυμαστά που έβλεπα στο Ρέντινγκ μου έδωσαν την εξήγηση: Όπως και στις ωρολογοποιίες της Ελβετίας, όπως στο ξυλουργείο της Morgan, όπως στη μονάδα επιλογής και επεξεργασίας του πλαστικού της Playmobil, είναι πάντα η λεπτομέρεια και η επιμονή στην τελειοποίηση ακόμη και ενός άψογου εξαρτήματος που κάνει την διαφορά. Δεν είναι τυχαίο το ότι η εταιρεία είναι μακράν η κορυφαία στο είδος της. Φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι της Gillette, όσο υπάρχει έστω και ένας πελάτης τους που μπορεί μια στο τόσο να ερεθίζεται στο ξύρισμα, δεν θα σταματήσουν να ψάχνουν τρόπους για να του το κάνουν μια ακόμη πιο ευχάριστη και εύκολη υπόθεση.

Ένα νέο, πρωτότυπο ξυραφάκι, έτοιμο για δοκιμή μέσα σε μία μόλις ημέρα, χάρη στον 3D εκτυπωτή.

Το πιο πρόσφατο δημιούργημά τους λέγεται Gillette Fusion ProGlide και μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Σε σχέση με το πρώτο Fusion που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια, έχει ακόμη πιο λεπτές λεπίδες, έναν σταθεροποιητή που δεν τις αφήνει να ταλαντώνονται, και άρα οδηγεί στην καλλίτερη προσαρμογή τους στο περίγραμμα του ανδρικού προσώπου, ένα οδηγό που τον ονομάζουν Snowplow Comfort Guard και που απομακρύνει όση ποσότητα αφρού ή τζελ ξυρίσματος δεν χρειάζεται, μια πλατύτερη ταινία Lubrastrip για να λιπαίνεται σωστότερα το δέρμα κι ένα επανασχεδιασμένο, πιο εργονομικό χερούλι. Όσοι από εσάς θέλετε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να μου στείλετε ένα e-mail στο p.christopoulos@gmail.com. Το blog έχει εξασφαλίσει πέντε ξυριστικές μηχανές για να τις διαθέσει στους αναγνώστες του.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: