Skip to content

Πώς να επιλέξετε το σωστό κρασί για τους ανοιξιάτικους μήνες

03/04/2012

Άνοιξη σημαίνει, μεταξύ άλλων, το πασχαλινό τραπέζι, τα πρώτα ποτά στα τραπεζάκια έξω, μεσημεριανά ξεμυτίσματα από τη δουλειά. Τι κρασιά ταιριάζουν με όλα αυτά;

Κάθε εποχή έχει τις συνήθειές της, κάθε εποχή έχει τα φαγητά της, άρα κάθε εποχή έχει και τα κρασιά της. Και η ξαφνική και εντυπωσιακή επέλαση της άνοιξης -επιτέλους!- μάς βάζει στο τριπάκι να σκεφτούμε το επόμενο κρασί που θα παραγγείλουμε στο μπαρ (τέρμα πια τα βαριά ουίσκι και τα κονιάκ), ή που θα φέρουμε σε κάποιο από τα επόμενα τραπέζια μας (έρχεται και το Πάσχα όπου νά ‘ναι).
Βασικό κριτήριο για την επιλογή του κρασιού είναι το πιάτο που συνοδεύει. Την άνοιξη εγκαταλείπουμε συνήθως τα “πλούσια” φαγητά του χειμώνα, με τις βαριές σάλτσες, ή τις περίπλοκες, λιπαρές συνταγές. Αρχίζουμε να τρώμε πιο ελαφρά πιάτα, με πιο εποχιακά υλικά. Πολλά λαχανικά, τα πρώτα ψάρια, τα “τσιμπητά” μεζεδάκια… Όπως καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς εύκολα, το λευκό κρασί είναι αυτό που αρχίζει να “κάνει παιχνίδι” στο τραπέζι μας (και που πίνεται και αρκετά εύκολα μόνο του στο μπαρ), αφήνοντας σιγά σιγά τα πλούσια ερυθρά να… παλαιώσουν έναν ακόμη χρόνο στο κελάρι μας.

Ποιο λευκό κρασί όμως είναι το λευκό της άνοιξης;

  • Σίγουρα τα φρέσκα λευκά ήπιας αρωματικότητας. Οι ποικιλλίες που πρέπει να έχετε στο νου σας: Σαββατιανό Αττικής, Ασύρτικο Σαντορίνης, Ρομπόλα Κεφαλονιάς, Αθήρι Ρόδου, Βηλάνα Κρήτης, αλλά και διεθνείς όπως Sauvignon Blanc και Chardonnay. Με αυτά τα κρασιά θα συνοδεύσουμε ένα ανοιξιάτικο γεύμα, αλλά όχι και το πασχαλινό τραπέζι.
  • Τα λευκά υψηλής αρωματικότητας. Δηλαδή: Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Gewurztraminer. Αυτά τα λευκά κρασιά είναι για να πίνονται σκέτα, ως απεριτίφ, με τυριά ή με κινέζικα πιάτα. Στο μπαρ, μην διστάσετε να ρωτήσετε τι ποικιλλία είναι το λευκό κρασί που προσφέρουν. Αν δεν ανήκει σε κάποια από τις τέσσερις που προαναφέραμε, αλλά σε μία από εκείνες της ήπιας αρωματικότητας, μην ντραπείτε να ζητήσετε κάτι άλλο. Δεν έχετε πάει για γεύμα εκεί, έχετε πάει για να απολαύσετε το ποτό σας. Το θέλετε έντονο, μυρωδάτο, να σας “χαρίσει” εμπειρίες.
  • Τα βαρελάτα λευκά. Δηλαδή κρασιά που δεν είναι φρέσκα, περσινής σοδειάς, αλλά έχουν μείνει κι έχουν ωριμάσει στο βαρέλι. Οι συνήθεις ποικιλλίες στην Ελλάδα που επιδέχονται παλαίωση είναι το Ασύρτικο, το Sauvignon Blanc και το Chardonnay. Πίνονται και σκέτα, αλλά είναι ιδανικά για θαλασσινά και για ελαφρά κρέατα στα κάρβουνα. Αν επιμείνετε να πιείτε λευκό κρασί το Πάσχα, επιλέξετε μια από αυτές τις ποικιλλίες και ένα κρασί που έχει περάσει παλαίωση.
  • Τα ροζέ. Για το μεγάλο “πασπαρτού” του οίνου θα μιλήσουμε αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή. Για τώρα, έχετε απλά στο νου σας ότι πάει σχεδόν με όλα, αλλά και σκέτο…
  • Τα ερυθρά χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ποικιλλίες: Αγιωργίτικο και Pinot Noir, αλλά και διάφορα “φρέσκα” κρασιά από άλλες ποικιλλίες που δεν έχουν περάσει παλαίωση. Είναι ιδανικά για ψητά κρέατα και θα σάς βολέψουν μια χαρά στο πασχαλινό τραπέζι.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: