Skip to content

Από την ανεργία στην απασχόληση: #2. Μια αφορμή για να αποφασίσετε τι πραγματικά σάς ευχαριστεί

02/12/2012

cloud-walking-wire-business-man-600x361

Αν δεν θέλετε την συγκεκριμένη δουλειά, γιατί να καταναλώσετε ενέργεια προσπαθώντας να προσληφθείτε;

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στους τρόπους που θα σάς βγάλουν από την στενωπό της ανεργίας, με το 2o μέρος: Πώς να καταλάβετε απόλυτα τον εαυτό σας και να αλλάξετε τη ζωή σας.

Κινδυνεύουμε με χείμαρρο υβριστικών μηνυμάτων για την επόμενη πρόταση που θα γράψουμε, αλλά -πιστέψτε μας- ισχύει: Η ανεργία μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί ευκαιρία. Κάποιοι, μάλιστα, το αισθάνονται αυτόματα με το που λαμβάνουν το χαρτί της απόλυσης. Ακόμη και στους τόσο χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Να εξηγηθούμε: Οι περισσότεροι απ’ όσους περνούν στην ανεργία δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν ούτε μια μέρα χωρίς δουλειά. Ωστόσο, υπάρχει και κόσμος που στο δεινό της ανεργίας βρίσκει την αφορμή που έψαχνε για να κάνει ένα μεγάλο break και να κάτσει να ξαναμετρήσει την ζωή του από την αρχή.

Η συνήθης σκέψη αυτής της δεύτερης κατηγορίας πάει κάπως έτσι: “Έμεινα άνεργος και είναι σχεδόν αδύνατον να ξαναπασχοληθώ σύντομα στον τομέα μου. Επίσης, δεν ξέρω πού αλλού θα μπορούσα να απασχοληθώ. Σίγουρα θέλω να ψάξω για μια δουλειά, και να ψάξω αποτελεσματικά. Ωστόσο, έχει νόημα να ψάξω, αν δεν ξέρω τι θέλω να κάνω; Θα ηρεμήσω και θα περάσω λίγο καιρό ψάχνοντας μέσα μου, μέχρι να ορίσω την κατάλληλη πορεία για το αύριο”.

Θα αντικρούσετε αμέσως το παραπάνω επιχείρημα με το εξής: “Με τα πράγματα τόσο χάλια, δεν είναι ουτοπία να ψάξεις να βρεις την δουλειά που θα σε εκφράζει περισσότερο, αντί να βρεις απλά μια ΟΚ δουλειά;” Κι όμως, τα πράγματα είναι γενικά δύσκολα. Είναι πολύ πιθανόν να χρειασθείτε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να βρείτε μια “απλά ΟΚ δουλειά” που δεν θα σας ικανοποιεί, από το να βρείτε μια εργασία που να σας γεμίζει. Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε να ψάξετε για το δεύτερο, σκεφθείτε με πόσο μεγαλύτερη όρεξη θα πηγαίνετε στο κάθε interview…

Είστε μοναδικός

Σκεφτείτε μόνο το εξής απλό: Είστε μοναδικός, κανείς άλλος δεν είναι ακριβώς ίδιος με σας. Κάποιος εργοδότης εκεί έξω πιθανότατα χρειάζεται κάποιον ακριβώς σαν κι εσάς. Συνεπώς είστε ο καταλληλότερος από όλους τους άλλους υποψήφιους ή από εκείνον που έχει ήδη την συγκεκριμένη δουλειά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο νου μας μια “ονειρεμένη δουλειά”, την οποίαν δεν κυνηγάμε ποτέ, γιατί νομίζουμε ότι είναι αδύνατον να την πιάσουμε. Κόβουμε τις απαιτήσεις μας στη μέση, και τελικά καταλήγουμε να κόβουμε και το πάθος μας ή την προσπάθεια που καταβάλουμε στη μέση. Πόσες αλήθεια φορές δεν έχετε πάει σε ένα interview για μια δουλειά που ποτέ σας δεν θελήσατε πραγματικά; Όταν μάθατε ότι δεν σας προσέλαβαν, νιώσατε ένα είδος ανακούφισης, έτσι δεν είναι;

Αν λοιπόν έχετε την οικονομική δυνατότητα να μείνετε άνεργος για λίγο καιρό, μην το πολυσκέφτεστε. Κυνηγήστε όχι απλά μια ΟΚ δουλειά, αλλά την δουλειά που πραγματικά θέλετε να κάνετε. Αν δεν ξέρετε ποια είναι αυτή, περάστε λίγο καιρό με τον εαυτό σας, μέχρι να την βρείτε. Το πρωί που θα ξυπνήσετε με απόλυτη σιγουριά για το τι θέλετε να κάνετε εκείνη την ημέρα, ο ενθουσιασμός σας και το πάθος σας θα είναι το καλύτερο δυναμωτικό για να διεκδικήσετε το όνειρό σας. Από ‘κει και πέρα, οι τεχνικές για να πετύχετε να πείσετε τον πιθανό εργοδότη ότι εσείς είστε ο πιο άξιος είναι κάτι που μαθαίνεται στην πορεία. Σκέτες, όμως, οι τεχνικές, χωρίς ένα δυνατό όνειρο και χωρίς όρεξη, δεν θα σας οδηγήσουν πουθενά.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: