Skip to content

Από την ανεργία στην απασχόληση: #3. Πώς θα βρείτε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε

02/12/2012

dj-blend

Κοιτάξτε καλά στον καθρέπτη και δώστε μερικές ειλικρινείς απαντήσεις στον εαυτό σας. Θα σας οδηγήσουν στην δουλειά που πραγματικά θέλετε να κάνετε.

Στο τρίτο μέρος του αφιερώματός μας στις συμβουλές για να ξεφύγετε από την ανεργία, ξεκινάμε να κτίζουμε ένα πλάνο αυτοσυνειδητοποίησης. Ψάχνουμε μέσα μας για να βρούμε ποια δουλειά ακριβώς μάς εκφράζει.

Αν φθάσατε τυχαία ως εδώ, ίσως είναι καλύτερο να διαβάσετε αυτό το αφιέρωμα από την αρχή. Στο πρώτο μέρος του συζητήσαμε τις δυσκολίες στην ανεύρεση εργασίας και την πιθανότητα να ψάχνετε με τον λάθος τρόπο. Στο δεύτερο αναλύσαμε την πιθανότητα να ψάξετε για την ιδανική δουλειά για σας -ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς- και όχι “μια, κάποια δουλειά”. Σήμερα θα δούμε πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει μερικά πράγματα για τον εαυτό του και να καταλάβει ποια είναι η πιο ταιριαστή δουλειά γ’ αυτόν.

Υπάρχουν τριών ειδών αντιμετωπίσεις όσο αφορά στο πώς ζούμε τη ζωή μας. Άλλοι σχεδιάζουν τα πάντα, όσα περισσότερα μπορούν τέλος πάντων. Άλλοι ζουν βάσει της διαίσθησης -έχουν ένα γενικό πλάνο στο μυαλό τους και αφήνουν την κάθε μέρα να τούς θέτει ερωτήματα, στα οποία δίνουν απαντήσεις. Κι άλλοι τα αφήνουν όλα εντελώς στην τύχη. Μην τρομάζετε! Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ελπίδες να βρείτε δουλειά. Αλλά κι εσείς, οι οργανωτικοί, που ανήκετε στην πρώτη, δεν αρκεί να κάνετε σχέδια για τα πάντα. Πρέπει τα σχέδιά σας να είναι ρεαλιστικά και να τα έχετε αναλύσει πολύ καλά από την αρχή.

Αν είστε οργανωτικός, τότε απαντήστε στα εξής 7 ερωτήματα για τον εαυτό σας:

  • Ποια είναι τα ταλέντα σας; Ποιες οι δεξιότητές σας; (π.χ. είμαι καλός με τους αριθμούς, έχω δυνατό σώμα, έχω ταλέντο στο σχέδιο).
  • Ποιοι είναι οι τομείς όπου θα σάς άρεσε να εξασκήσετε το ταλέντο ή την δεξιότητά σας; (π.χ. να παίζω στο καζίνο, να δουλεύω πορτιέρης σε ένα κλαμπ, να ζωγραφίζω γκράφιτι στους δρόμους)
  • Ποια χαρακτηριστικά σας εκτιμάτε περισσότερο επάνω σας; (π.χ. είμαι επίμονος, είμαι αισιόδοξος, έχω μεγάλη φαντασία)
  • Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες εργασίας για εσάς; (π.χ. να δουλεύω στην ύπαιθρο, να δουλεύω σε μια μικρή εταιρεία, να ταξιδεύω πολύ)
  • Με τι ανθρώπους θα θέλατε να συναναστρέφεστε στη δουλειά σας; (π.χ. με μικρά παιδιά, με εργατικούς συναδέλφους, με ανθρώπους που μοιάζουν μ’ εμένα)
  • Πού θα θέλατε να ζείτε και να δουλεύετε; (π.χ. στην Αθήνα, σ’ ένα προάστειο της Αθήνας, σ’ ένα μικρό διαμέρισμα)
  • Πόσο μεγάλες ευθύνες και πόσο μικρό μισθό θα αντέχατε σε μια εργασία; (π.χ. να έχω πολλές ευθύνες, να κάνω μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα, να διοικώ μια ομάδα, να παίρνω μέχρι 1.000 ευρώ, να μην παίρνω λιγότερα από 5.000 ευρώ)

Έχοντας ενώσει τα επτά κομμάτια του παζλ, ήδη θα έχετε αρχίσει να αποκτάτε μια πιο σαφή εικόνα του τι θέλετε να κάνετε. Ιδανικά, μια δουλειά που συνδυάζει και τις επτά απαντήσεις σας θα υπάρχει εκεί έξω. Και είναι αυτή που θέλετε να διεκδικήσετε.

Αν αφήνετε την ζωή σας στην διαίσθηση, απαντήστε ποιο ή ποια από τα παρακάτω σάς ενδιαφέρει πιο πολύ:

  • Το ανθρώπινο μυαλό και πώς σκέφτεται. Θέλετε να δουλέψετε κάπου όπου υπάρχει ευφυία και γνώσεις.
  • Το σώμα και πώς λειτουργεί. Θέλετε να δουλέψετε κάπου όπου υπάρχει υγεία και σωματική δραστηριότητα.
  • Οι αισθήσεις και η τέχνη. Θέλετε όλα γύρω σας να είναι όμορφα.
  • Η καρδιά. Θέλετε να δουλέψετε κάπου όπου υπάρχει αγάπη και συμπόνοια.
  • H επιθυμία, το δίκαιο, η συνείδηση. Θέλετε να δουλέψετε κάπου όπου όλα θα είναι ηθικά.
  • Η πνευματικότητα. Θέλετε να δουλέψετε σε κάτι που να είναι κοντά στο Θεό.
  • Η διασκέδαση. Θέλετε να συνδυάσετε δουλειά και ψυχαγωγία.
  • Τα υλικά αγαθά και η ποιότητα ζωής. Θέλετε να δουλέψετε σ΄ ένα τομέα που να βελτιώνει τα αντικείμενα που κάνουν την ανθρώπινη ζωή καλύτερη.
  • Η Γη. Θέλετε να δουλέψετε κάπου όπου να έρχεστε σε επαφή με το περιβάλλον.

Όταν θα έχετε δώσει τις απαντήσεις σας, τότε περίπου θα έχετε καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος σας στον πλανήτη. Και θα ψάξετε για μια ανάλογη δουλειά. Η διαίσθησή σας, εξ άλλου, θα σας οδηγήσει προς τα εκεί.

 

Αν αφήνετε τα πάντα στην τύχη τουλάχιστον ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Καταγράψτε ποια δεξιότητα, ταλέντο ή χαρακτηριστικό σας εμπλέκεται στα πράγματα που σάς ενθουσιάζουν πιο πολύ.
  • Κυκλοφορείτε συνεχώς έξω. Το να συμβεί κάτι καλό στην τύχη είναι πιο πιθανό εκεί, παρά αν είστε κλεισμένος σπίτι σας.
  • Αρχίστε να ρωτάτε τι γίνεται στην αγορά εργασίας. Η τύχη ευνοεί όποιον είναι και λιγάκι προετοιμασμένος.

Εννοείται ότι μπορείτε να συνδυάσετε τις πρακτικές και των τριών ειδών αντιμετώπισης της ζωής, για να ανακαλύψετε ακόμη καλύτερα τον εαυτό σας. Αν απαντήσετε ειλικρινά σε όλα τα παραπάνω, σιγά σιγά το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και η ιδανική για σας δουλειά θα βρεθεί μπροστά σας. Το επόμενο βήμα θα είναι να την διεκδικήσετε. Αλλά γι’ αυτό θα χρειασθείτε τα κατάλληλα εφόδια. Οπότε, μείνετε συντονισμένοι στο αφιέρωμά μας!

No comments yet

Leave a comment