Τα “πρέπει” και “δεν πρέπει” όταν παραγγέλνετε σ’ ένα εστιατόριο
Είτε πρόκειται για ένα καλό εστιατόριο, είτε για το στέκι της γειτονιάς, κάποιοι κανόνες είναι πάντα οι ίδιοι. Ακόμη κι αν το γκαρσόνι είναι ο Μπράντον.
Δεν είναι μόνο θέμα savoir vivre. Είναι και savoir faire. Θέλετε να φάτε σωστά και προπάντων καλά, έτσι δεν είναι;
Ναι: Κάντε ένα ευγενικό, ανεπαίσθητο νεύμα στον αέρα με το ένα σας χέρι, κοιτάζοντας τον σερβιτόρο, για να σάς προσέξει.
Όχι: Μην χτυπάτε παλαμάκια, ή τα δάκτυλά σας!
Ναι: Ρωτήστε τον σερβιτόρο τις προτάσεις του από το μενού.
Όχι: Μην τον ρωτήσετε: “Αυτό το γεμιστό μπιφτέκι είναι καλό;”
Ναι: Σ’ ένα καλό εστιατόριο, ενημερώστε τον φροντιστή του τραπεζιού σας, αν θέλετε κι άλλο ψωμί ή νερό.
Όχι: Μην καλείτε τον φροντιστή για να δώσετε κάποια άλλη παραγγελία. Ζητείστε του να φωνάξει τον σερβιτόρο, αν θέλετε κάποιο ποτό ή φαγητό.
Ναι: Σ’ ένα καλό εστιατόριο δείξτε σεβασμό στις δημιουργίες του σεφ. Αν δεν σάς ενθουσιάσουν, σχολιάστε το αφού φύγετε και απλά μην ξαναπάτε.
Όχι: Μην ζητάτε κέτσαπ!