Skip to content

Τα apps του χιλιάρικου

08/03/2013
tags:

I Am Rich

Υπάρχουν τα δωρεάν apps. Υπάρχουν αυτά που αγοράζεις για 0,99 δολάρια. Και υπάρχουν κι εκείνα που κοστίζουν 999,99 δολάρια. Είναι το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Apple. Και, μολονότι θα περίμενες ότι κανείς δεν θα ήταν τόσο τρελός ώστε να πουλήσει ένα app με σχεδόν την διπλάσια τιμή από το ίδιο το smartphone, με μια βόλτα στο iTunes θα ανακαλύψεις ότι η τρέλα τελικά δεν πάει στα βουνά.

Τι είναι, όμως, αυτά τα πανάκριβα apps; (30 περίπου στο σύνολο αυτήν την στιγμή). Ομολογώ ότι δεν τα έχω κατεβάσει για να σας πω αν αξίζουν τα λεφτά τους. Αλλά έψαξα λίγο να βρω τι λένε οι δημιουργοί τους (και οι ελάχιστοι που τα έχουν δοκιμάσει) γι’ αυτά.

Παρένθεση: ήδη αρκετοί από τους developers έχουν ρίξει τις τιμές τους στο ένα χιλιοστό της αρχικής. Προφανώς η τιμολογιακή πολιτική τους εξυπηρετούσε περισσότερο λόγους μάρκετινγκ, παρά αντιπροσώπευε το πραγματικό κόστος τους. Αφού έγινε ένας κάποιος ντόρος, έθεσαν μια λογική τιμή και περιμένουν τώρα να δουν αν η έμμεση διαφήμιση απέδωσε.

Από τα apps που διατηρούν το χιλιάρικο, το πιο γνωστό είναι το Reyburn CyberTuner. Είναι η εκδοχή για iPhone του κουρδιστηριού για πιάνα της Reyburn, μιας από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες του χώρου. Αυτοί που το χρειάζονται θεωρούν μέχρι και λογική την τιμή του. Πιθανότατα θα έδιναν και περισσότερα, αν η Apple (που, παρεμπιπτόντως, παίρνει το 30% από κάθε πώληση) επέτρεπε στην Reyburn να πάει πάνω από τα 999,99 δολάρια.

Το BarMax είναι άλλο ένα app που θεωρητικά αξίζει τα λεφτά του. Περιέχει άπειρα τεστ για τις εξετάσεις των δικαστικών και γενικά όλα όσα χρειάζεται ένας νομικός για να προετοιμαστεί. Θεωρητικά, αν πούμε ότι αντικαθιστά τα φροντιστήρια και τα σεμινάρια, ίσως να είναι και οικονομικό.

Το iParkinsons προσφέρει λογοθεραπεία για τους ασθενείς με Πάρκινσον. Κι αυτό θεωρητικά –αν είναι αποτελεσματικό– θα κοστίζει λιγότερο από ένα πλήρες πρόγραμμα συνεδριών με τον λογοθεραπευτή. Το Electronic Fire Alarm System προφανώς κάνει αυτό που λέει το όνομά του. Οπότε και πάλι ίσως το χιλιάρικο να είναι καλή τιμή.

Αλλά το I Am Rich, που ήταν (γιατί δεν διατίθεται πια) ένα απλό κουμπάκι που έδειχνε ένα κόσμημα και που, όταν το πατούσες, σού έβγαζε το μήνυμα «Ι am rich/I deserv (sic) it/I am good, healthy & successful» προφανώς δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την εκπληκτική ιδέα του Armin Heinrich που το σχεδίασε για να εκμεταλλευτεί τη ματαιοδοξία κάποιων. Για την ιστορία, το κατέβασαν συνολικά 9 άνθρωποι και ένας από αυτούς διαμαρτυρήθηκε ότι το έκανε κατά λάθος, κάτι που οδήγησε την Apple στην απόφαση να το απαγορεύσει από το iTunes.

Για τις πωλήσεις των υπολοίπων apps «του χιλιάρικου» η Apple δεν έχει διαθέσει αριθμούς, ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες που τα διαθέτουν, αρνούνται να δηλώσουν πόσοι τα έχουν κατεβάσει. Πιθανότατα τα νούμερα να είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά –όπως έλεγα και παραπάνω- ο σκοπός συνήθως δεν είναι οι πωλήσεις, αλλά ο ντόρος…

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: