Skip to content

Η ζωή μετά το Galaxy S IV

29/03/2013

Samsung Galaxy S IV

Ο πόλεμος των smartphones γίνεται πια πόλεμος χαρακωμάτων; Οι νίκες από εδώ και στο εξής θα είναι μικρές και πύρρειες; Πολύ πιθανόν. Μετά τις χλιαρές αντιδράσεις για το iPhone 5 πέρσι το φθινόπωρο, παρόμοια είναι η πρώτη αντιμετώπιση και για τη νέα ναυαρχίδα της Samsung, το S 4 που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη την προπερασμένη εβδομάδα. Όχι ότι δεν πρόκειται για μια εντυπωσιακή συσκευή. Αλλά ο κόσμος είχε καλομάθει στα τεχνολογικά άλματα από χρόνο σε χρόνο και τα νέα χαρακτηριστικά του S 4 (όπως και του iPhone 5) τού φαίνονται απλά λίγα.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα, για την συσκευή των Κορεατών, είναι οι λειτουργίες που μπορεί να κάνει το smartphone με ένα… νεύμα. Μάλιστα. Χωρίς να ακουμπάς την οθόνη, απλά περνώντας τα δάκτυλά σου από πάνω της, μπορείς να κάνεις προεπισκόπηση ενός e-mail ή να κάνεις scroll down και up σε μια ιστοσελίδα. Ακούγεται πιο εντυπωσιακό πάντως, απ’ ότι πραγματικά είναι. Και σίγουρα δεν είναι και τόσο πρακτικό. Αλλά είναι μια υπόσχεση για εισαγωγή νέων παρόμοιων και πιο ουσιωδών τεχνολογιών στο μέλλον.

Η πιο μεγάλη διαφορά του S 4 από το iPhone 5 παραμένει το μέγεθος της (τεράστιας) οθόνης του, αλλά και τα φοβερά χαρακτηριστικά της κάμεράς του. Ωστόσο οι ιθύνοντες της κορεατικής εταιρείας επιμένουν ότι το κλειδί στη νίκη κατά της Apple θα έρθει από το software. Εκτός από την αναγνώριση νευμάτων, παρουσίασαν και το Samsung Hub που μοιάζει αρκετά με το iTunes, σε μια σαφή κίνηση να χτίσουν ένα αρεστό οικοσύστημα για τους χρήστες τους ώστε να τους αποτρέψουν από το να πηγαίνουν σε άλλη μάρκα όταν επιλέγουν το επόμενό τους τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Samsung, έχει γίνει τεράστια δουλειά στο software, από μια ομάδα νεών developers που προσλήφθηκαν τον περασμένο χρόνο και που έχουν δουλέψει σε πάνω από 120 πατέντες που κατέθεσε η εταιρεία. Από τον Απρίλιο, που το τηλέφωνο θα αρχίσει να πωλείται, θα δούμε αν όντως οι προσδοκίες που καλλιεργούν θα τους ανταμείψουν. Αν οι πρώτες εντυπώσεις των χρηστών είναι θετικές (κάτι που δεν συνέβη για το iPhone 5 πέρσι τον Σεπτέμβριο), τότε είναι πολύ πιθανό η Samsung να αυξήσει κι άλλο το μερίδιό της στην παγκόσμια πίτα αγοραστών smartphones, από 30,3% που είναι σήμερα (ήταν 19% το 2011, άρα ξέρουν καλά πώς να κάνουν άλματα). Η Apple που κατέχει το 19,1% την παγκόσμια αγορά, συνεχίζει, όμως, να κυριαρχεί στις ΗΠΑ (με 45%) και οι Κορεάτες γνωρίζουν καλά πως μόνο αν καταφέρουν να την φτάσουν εκεί (έχουν περίπου 26%) θα μπορούν να κοκορεύονται ότι κέρδισαν τον πόλεμο.

Η πορεία της μετοχής της Apple μετά την παρουσίαση του iPhone 5 βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Αν οι αντιδράσεις τον Απρίλιο για το Galaxy S 4 είναι παρόμοιες, αυτό ίσως σημαίνει ότι η άνοδος των smartphones σταμάτησε πια να γίνεται με τόσο εντυπωσιακούς ρυθμούς. Αν όχι, τότε η μεγάλη ευκαιρία για την Samsung να εκτοπίσει την Apple από το παιχνίδι θα είναι εδώ.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: