Skip to content

Έχουν πραγματικό μέλλον οι υπολογιστές που φοριούνται;

17/06/2013

google-glass-model

Τα γυαλιά της Google που τουιτάρουν αυτά που βλέπεις στο δρόμο. Το βραχιολάκι της Nike που καταγράφει κάθε φυσική σου δραστηριότητα. Το χαπάκι που ξεκλειδώνει πόρτες, κινητά, αυτοκίνητα. Κάποια υπάρχουν ήδη, κάποια είναι έτοιμα να βγουν στην παραγωγή, κάποια αποτελούν απλά ιδέες. Οι υπολογιστές που φοριούνται μπορεί να μην βρίσκονται παντού γύρω μας, αλλά όλοι ασχολούνται μαζί τους. Το θέμα είναι πότε τελικά θα αλλάξουν τη ζωή μας για τα καλά. Ή μήπως αποτελούν απλώς όνειρα, σαν τα αυτοκίνητα που πετούν, για τα οποία η πραγματοποίηση θα χρειαστεί μια γερή αναβολή προς το απώτερο μέλλον.

Στο συνέδριο All Things Digital της Καλιφόρνια, σ’ αυτήν την ετήσια σύναξη όλων αυτών που «μετράνε» στην Silicon Valley, το θέμα των υπολογιστών ήταν στην πρώτη γραμμή. Όχι μόνο επειδή μερικοί σύνεδροι φορούσαν τα γυαλιά της Google και έκοβαν βόλτες επιδεικτικά ανάμεσα στους υπόλοιπους, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές τους, αλλά κυρίως γιατί κάποιο από τους πιο σημαντικούς ομιλητές, όπως ο Tim Cook της Apple ή η Sheryl Sandberg του Facebook ξόδεψαν ουκ ολίγα λεπτά από το χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους για να καταπιαστούν με το θέμα.

Το κοινό συμπέρασμα τόσο των ομιλητών όσο και των ακροατών ήταν ένα: η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές ενδιάμεσες εφαρμογές, μπορεί συσκευές σαν τα smartphones, που κατά κάποιο τρόπο ήδη τα «φοράμε» να κάνουν πολλά και διάφορα, αλλά οι πραγματικοί «παπάδες» δεν είναι επιτεύγματα που θα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Ή, για να το πούμε πιο απλά, τα πράγματα που θα μπορούμε να κάνουμε με τους υπολογιστές που φοριούνται, θα μπορούμε να τα κάνουμε πιο εύκολα με τον συμβατικό τρόπο που τα κάνουμε σήμερα. Με την παρούσα τεχνολογία, οι υπολογιστές που φοριούνται δεν είναι ακόμη μια φυσική μας επέκταση, κάτι που είναι και ο πραγματικός τους σκοπός, αλλά ένα ακόμη gadget. Θέλει προπόνηση για να τους χειριστείς σωστά, ξεβόλεμα από κάποιες σου συνήθειες. Αντί, δηλαδή, να σε μάθουν εκείνοι και να πηγαίνουν με την κίνηση του χεριού σου ή της ματιάς σου, πρέπει εσύ να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω για να τους χειριστείς σωστά. Και το κυριότερο: Ξεχωρίζουν τόσο πολύ, που όσοι τους χρησιμοποιούν γίνονται αυτόματα αντικείμενο παρατήρησης.

Τα Google Glasses είναι το καλύτερο παράδειγμα. Όλοι ενθουσιάζονται με τις δυνατότητές τους, αλλά όλοι ξενερώνουν με το design τους. Στο All Things Digital, το πρόβλημα έγινε πιο εμφανές από ποτέ –στην ουσία ήταν ένα crash test από το οποίο η Google πρέπει να έμαθε πολλά: Όλοι τα αντιμετώπιζαν σαν ένα περίεργο gadget, κανείς σαν κανονικά γυαλιά. Και οι προνομιούχοι που τα φορούσαν, έγιναν σύντομα μια ιδιαίτερη κάστα αποκρουστικών εξυπνάκηδων. Η Sheryl Sandberg, που τα δοκίμασε, ξέφυγε διακριτικά από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι θα ήθελε να τα συνηθίσει πρώτα. Ο Loic Le Meur του LeWeb, από την άλλη, μιλούσε γι’ αυτά κατενθουσιασμένος. «Σου δίνουν τόσα πολλά που δεν σε νοιάζει ότι δείχνεις περίεργος», σχολίασε. Ωστόσο, όταν το δήλωνε αυτό, δεν τα φορούσε. Και όταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε ότι κάποιος (που μάλλον θα έχει μεγάλη επιρροή επάνω του) του ζήτησε να τα βγάλει επιτέλους…

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: