Skip to content

|this is Homo Ludens

Homo Ludens στα λατινικά σημαίνει “παίζων άνθρωπος”. Και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος γίνεται εύκολα αντικείμενο παρεξήγησης, γιατί αντιμετωπίζει τα πάντα σαν ένα παιχνίδι. Όταν βαριέται κάτι, απλά το κλείνει και πιάνει το επόμενο -αφήνοντας τα ζάρια, τα πιόνια, τα ταμπλώ να απορούν γιατί έπαθε ξαφνικά εμμονή με τη ρακέτα. Επιμένει πως στο παιχνίδι δεν έχει και τόση σημασία το αν χάνεις ή αν κερδίζεις, πως αρκεί να παίζεις. Ανά δεκαετία περίπου αλλάζει τομέα παιχνιδιών, ψάχνοντας για άλλες προκλήσεις, δοκιμασίες, ερωτήσεις του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Στα ’10s παίζει με τα sites. Είχε βέβαια ξαναμπερδευτεί μαζί τους για λίγο στα τέλη των ’90s, όταν ετοιμαζόταν ν’ αλλάξει τομέα και δεν είχε ακόμη αποφασίσει τι ήθελε πιο πολύ.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Στα ’70s γεννήθηκε, έμαθε να κάνει πιπί όρθιος στην τουαλέτα, γνώρισε τις δύο πιο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στα ’80s έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε “Εκπαιδευτική Τηλεόραση” και “Α-μπε-μπα-μπλομ” στην ΕΡΤ, λάτρεψε το “Μουσικόραμα” και απέκτησε για πρώτη φορά αγαπημένο συγκρότημα: τους Duran Duran. Έπειτα έγινε χεβιμεταλλάς. Στα ’90s ντύθηκε με την πράσινη στολή του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης και μάζεψε μετάλλια σε αγώνες στίβου (το πιο πολύτιμο απ’ όλα ήταν το αργυρό στα 800 μέτρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος του 1998), ενώ φόρεσε και μερικές φορές το εθνόσημο. Επίσης σπούδασε Κλασσική Φιλολογία, άνοιξε ένα site για τον στίβο (το athletix.org) το οποίο υπήρξε για τρία-τέσσερα χρόνια το πιο πολυσύχναστο παγκοσμίως στο είδος του, έπαιξε επιτέλους ηλεκτρική κιθάρα σε μια μπάντα με άλλους μαλλιάδες, ταξίδεψε μόνος του στα εξωτερικά (εμπειρίες ζωής που λένε), κούρεψε το μαλλί, πήγε φαντάρος, πρωτοδούλεψε σε περιοδικό (το “Nemecis” της Λιάνας Κανέλλη). Αλλά πάνω απ’ όλα δήλωνε “αθλητής” -ήταν αυτές οι 2 προπονήσεις τη μέρα, ήταν όλα εκείνα τα χιλιόμετρα. Υπολογίζει ότι έχει τρέξει δυόμισι φορές το γύρο της Γης στο σύνολο της καριέρας του…

Στα ’00s, κι αφού για λίγο καταπιάστηκε παράλληλα και με τα περιοδικά και με τα websites (thea.gr και e-go.gr), αποφάσισε ότι έχει πιο πολλή πλάκα να παίζεις με τα πρώτα. Ακολούθησε μια χαμελαιόντεια πορεία, συνδυάζοντας άκρα και αποδίδοντας σε τομείς που δεν μπορείς καν να φαντασθείς (από το “Nemecis” στο “Downtown” κι από τον “Πήγασο” στην “Καθημερινή”, από το “Popular Science” στο “Nitro” κι από το “Men’s Health” στο “Free”), προφανώς γιατί “αρκεί να παίζεις”. Κυρίως δούλεψε στο “Κ” της “Καθημερινής” ως υπεύθυνος ύλης από το 2003 ως το 2006, στο “Big Fish” του “Πρώτου Θέματος” ως αρχισυντάκτης το 2006 και το 2007 και στο “GK – οι Gentlemen της Καθημερινής” από το 2007 ως το 2011, ως διευθυντής σύνταξης. Διατήρησε επίσης μια παράξενη στήλη για ποδήλατο σε ένα περιοδικό αυτοκινήτου (“Car” και μετέπειτα “Top Gear”) σε καιρούς χαλεπούς για τους ποδηλάτες της Ελλάδας, τονώνοντάς τους το ηθικό και δίνοντάς τους συμβουλές επιβίωσης. Και έπιασε και τα μικρόφωνα για χάρη των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου παρουσίαζε το pre-game show για τα αγωνίσματα του στίβου στους μεν κι έκανε σπικάζ στους δε. Το 2007 άνοιξε το πρώτο του blog, το “Πο Πο Culture!” (http://www.popoculture.com), όπου μαζί με το Νίκο Φωτάκη κάνουν θέματα τις εμμονές τους και όλα αυτά που δεν τους επιτρέπεται να γράψουν στα περιοδικά τους. Ακολούθησε το “Πράγματα που λαμβάνω στη δουλειά” (http://received-stuff.blogspot.com), το οποίο δεν είναι άλλο από μια φωτογραφική καταγραφή αυτού ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Και τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσίασε το “Gentlemen’s Guide”.

Στην αρχή το χρησιμοποίησε ως ένα online ευρετήριο των δικών του θεμάτων “ανδρικού ενδιαφέροντος” (δηλαδή, το γέμισε κυρίως με τα κείμενά του από τo “GK”), αλλά μετά άρχισε να τού αρέσει πολύ το καινούργιο παιχνιδάκι του και είπε να το μετεξελίξει σε ένα site με συνεχείς ανανεώσεις και με guest bloggers όλους αυτούς που έχουν κάτι έξυπνο (και θέλουν) να γράψουν για τον σύγχρονο gentleman. Στο μεταξύ, κοντεύει να σαρανταρίσει κι ακόμη αντιμετωπίζει τα πάντα σαν παιχνίδι. Γι’ αυτό και όση ώρα συνέτασσε αυτό το τεράστιο, βαρετό και γεμάτο κομπασμό κείμενο για το ποιος είναι, χάζευε παράλληλα και στα διπλάνα τραπέζια, να δει με τι παίζουν τα άλλα παιδάκια, κι ετοίμασε ήδη το επόμενο μεγαλεπήβολο project του για να μπουκάρει κι αυτός στην παρτίδα τους. Μέχρι να ανακοινώσει περί τίνος πρόκειται, μάθε περισσότερα γι’ αυτόν εδώ.

4 Comments leave one →
 1. jad permalink
  10/02/2011 15:01

  Good Speed ,man..

 2. 14/02/2011 21:02

  Kai poios eugenesteros tou John Steed, right? Kaloriziko adelfe!

 3. 29/01/2012 22:46

  Keep Walking κι ακόμα παραπέρααα

 4. Stefania permalink
  21/01/2013 07:34

  Από πότε παίζων άνθρωπος, ονομάζεται αυτός που γράφει και λεει την αλήθεια? Λατρεύω να διαβάζω άρθρα του!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: